1-Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat Bölümünde yer alır. İpek yolunun önemli bir geçiş noktasındadır. Nüfus 2,5 milyon, 500 bin Suriye’li misafir yaşıyor.

2-Gaziantep komşuları; Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Adıyaman, Kilis güneyinde de Suriye yer alır.

3-Gaziantep ilçeleri; Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Şahinbey, Şehitkamil, Oğuzeli, Yavuzeli.

4-Gaziantep Gastronomi şehri. Uluslararası Gastronomi Festivalleri yapılıyor. 400 çeşit yemek kültürü, 6000 yıllık yemek geçmişiyle Gaziantep Mutfağı, Dünya yemek kültürünün başkenti.

5-Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın 4.cü büyük Hayvanat bahçesi Gaziantep Zooloji ve Doğa müzesi, 3 bin civarında hayvan yaşıyor. Yırtıcı hayvanlar doğal ortamlarında, insanlar kafeste gezerek bu hayvanları seyredecekler ve bu dünyada bir ilk olacak.

6-Zeugma mozaik müzesi; Çingene kızı Mozaiği (Zeugma’nın Mona Lisa’sı), Mars heykeli…

7-Uluslararası su festival’i yapılıyor. Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep de Fırat Nehri düzenlemeleri, Halfeti turları…

UNESCO Tarihi Sualtı yapıları Koruma Listesine alınmıştır.

8-Gaziantep Panorama Müzesi; Kırım’daki Sivastopol Müzesi ve İstanbul’daki 1453 Müze’sinden Dünya’nın 3.cü büyük Panorama Müzesi olacak.

9-Gaziantep Fıstık Müzesi, Bakırcılar çarşısı, Bedestenler, Kadın Şehitler Anıtı, Sanat Merkezi ,Gaziantep Kalesi, Gaziantep Tarihi Hamamları, Gaziantep Arkeoloji müzesi, Kültür Kapısı, Parkan tep Harikalar Diyarı, Dülükbaba Mesire Alanı, Alzheimer Merkezi, Yetim Koordinasyon Merkezi, Sosyal Tesisler..

10-Avrupa Şehri statüsünde İstanbul ve Ankara’dan sonra Gaziantep alıyor, 4 kriteri geçmişler, son kriteri yerine getiriyorlar. Gaziantep Belediye Başkanımız Fatma Şahin, Asya Belediyeleri Birliği Başkanlığı yapıyor. Mustafa Kemal Atatürk Gaziantep vilayeti nüfusuna kayıtlıdır..