1. Estetik, keyifli, gürültüsüz bir şehir. Sanat, kültür, dinamik, yoğun nüfuslu ve modern bir metropol.
  2. Katalonya Bölgesinin Başkenti, 2 milyon nüfusu. İspanya’nın ikinci önemli şehri. İspanya’nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir.
  3. Havası, suyu, etnik özelliği Katalan olan bir liman şehri. Selanik ve İzmir’e benziyor.5 km sahili var. Üç tepe üzerine kurulan bir şehir. Yaşamsal yarışın olmadığı bir şehir. Barselona bir eğlence şehridir. Bisiklet ve motosikletle insanlar işine gidiyorlar.
  4. Barselona, İspanya kurulmadan çok daha önce Roma İmparatorluğu’nun Yönetim Merkezi olmuştur. Barselona, tarih de Vizogotların da başkenti olmuştur.
  5. Barselona 1992 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yaptığından beri Avrupa’nın en hareketli yerlerinden biri haline gelmiştir.
  6. Katalanca; Latince ağırlıklı bir lisan. Herkes evinde Katalanca konuşuyor. Katalanlar bayrakları ve dilleriyle gurur duyuyorlar.
  7. Flamenko; aşktan yaşanan acının dile getirildiği bir müzik, bir sanat, bir kültür, bir gönül dilidir. Flâmenko halk oyunları, a dan z ye herkese hitap eden evrensel bir dildir.
  8. La Ramblas Caddesi; İstanbul’un İstiklal Caddesi, Paris’in Şanzelize Caddesi gibi canlı, hareketli 1,5 km uzunluğunda bir caddedir.
  9. La Sagra da Familia Kilisesi ( Kutsal aile Katedrali) ; gerçek yaşam mimarı Gaudi’nin önemli sanat, kültür eseri.2030 yılında Katedralin tamamlanması hedefleniyor.
  10. KristofKolomb Heykeli. 60 metre yükseklikteki anıt. KristofKolomb Amerika yolculuğu dönüşünde Katolik Hükümdarlar tarafından Barselona’daki Kraliyet Saray’ında karşılanmıştır.
  11. Guell Park ve PopleEspanyol UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.
  12. Katalanlar boğa güreşine düşkün değildirler, Madrid’de ve İspanya’nın güneyinde olduğu kadar öneme sahip olmasa da, Barselona’da da boğa güreşi için arena ve Corrides de Toros vardır.
  13. Barselona Akvaryumu, Denizcilik Müzesi, Katalonya Tarih Müzesi, Ulusal Müze, Barselona Katedrali, Rönesans Kulesi, Picasso Müzesi, Katalonya Güzel Sanatlar Müzesi.
  14. Gaudi’nin eseri Casa Batllo’nın iki cephesi, kıvrımlı balkonları. Casa MilaGaudi’nin başyapıtı.
  15. Torre de Collserolatelekominükasyon Kulesi, Yalçın kayaların dibine kurulmuş Montserrat Manastırı,Montjuic Tepesi, Kraliyet Sarayı, Olimpic Liman.
  16. İspanya ve Catalunya Meydanı.
  17. 1450’de Barselona Üniversitesi ve 1968’de kurulan Özerk Barselona Üniversitesi kentin önde gelen bilim ve araştırma kurumlarıdır.
  18. Barselona’da dünyanın en büyük sinema salonuyla birlikte 130 sinema, 14 tiyatro salonu vardır.
  19. Barselona10 adet bölgeden meydana geliyor. Barselona’ da 2000 den fazla otel yer alıyor.
  20. Port Vell’deki Marina yat tutkunları için bir cennettir.
  21. Barselona’nın ünlü sebze meyve pazarı La Boqueria.
  22. Limanın karşı tarafındaki Montjuic’ten Barselona’ya teleferik çalışıyor.
  23. Günün her saatinde sokak müzisyenlerine, ressamlara, sanatçılara rastlarsınız.
  24. Barselona Limanına yılda 700 binden fazla gemi uğramaktadır.
  25. 1888 yılındaki Dünya Fuarı için inşa edilen Arc de Triomf.
  26. 1900’lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir.
  27. Barselona CampNou Stadyumu 120 bin kişilik kapasitesiyle Avrupa’daki en büyük stadyum. Türk oyuncumuz Arda Turan Barselona’da oynuyor. Dünyanın 1 numaralı oyuncusu Messi Barselona’da oynuyor. Barselona futbol takımı 1899 ‘da kurulmuştur.
  28. Özlü Söz: Paran olsa da, olmasa da Barselona güzeldir.
  29. İstanbul, Barselona’yla kardeş şehirdir.
  30. Endülüs medeniyeti altındayken bile Katalonya’ nın Avrupa’yla bağlantısı kesilmemiş. Bu da Katalan karakterinin farklılığı üzerinde etkili olmuştur.
  31. Pablo Picasso, 20 yüzyılın en ünlü yenilikçi sanatçılarındandır.
  32. Figueras Şehrindeki Dali Müzesi. Sürrealist ressam, sanatçı Salvador Dali(1904 – 1989)Salvador Dali, sanat yenilebilir olmalıdır diyor, Akıp Giden Zaman en önemli eseri.
  33. İspanya sürgün ettiği Yahudilerin torunlarını dünyanın neresinde yaşıyorlarsa, Sinagoglara başvurarak soy ağacını çıkarmak şartıyla İspanya vatandaşlığına alıyorlar. Türkiye’den de giden Yahudiler varmış.
  34. Sanatta ve sporda çok üstün bir ülke. Futbol, teniste dünya spor tarihine geçmişlerdir.
  35. İnebahtı Savaşı, Osmanlı ile İspanya arasında yapılan tek deniz savaşı. Servantes bu savaşa katılmış, Osmanlıya yaralı olarak esir düşmüştür.
  36. İspanya 3 denizle çevrili, 3 komşusu (Fransa, Portekiz, Andora) olan bir ülke. 46 milyon nüfus, 505 bin km2 yüzölçümü. Başkenti Madrid.17 Eyaletten oluşuyor. İspanya’da 2,5 milyon Müslüman yaşıyor.
  37. İspanya’daki Cafe – Bar sayısı, tüm Avrupa’daki Cafe-Bar sayısından fazladır.
  38. Güney Amerika’nın Brezilya dışında tüm ülkelerinde resmi dil İspanyolcadır. Amerika’da 30 milyon insan İspanyolca konuşuyor. Dünya’ da 350 milyon insan İspanyolca konuşuyor.
  39. Her yıl İspanya’yı 50 milyon insan ziyaret ediyor.
  40. İspanya Atasözü: Yarın yapacaksan, bugün canını sıkma.

Aralık 2015 – Ocak 2016

BARSELONA