1. Türkiye’nin yaklaşık 10 misli daha büyük ana kara parçası. Dünyanın en büyük adasıdır. Nüfusu 20 milyon.
  2. Federal bir ülke, İngiliz Hükümetinin tayin etmiş olduğu Vali idare ediyor. Federal, eyalet ve yerel olmak üzere üç sıralı bir hükümet sistemi bulunmaktadır. Her eyaletin kendi hükümeti ve başkanı var. Avustralya halkına referandumda sorulmuş cumhuriyet mi istiyorsunuz, monarşi mi diye, halk çoğunlukla monarşiyi Kraliçeyi istiyorum demiş.
  3. Canberra başkenti. 1927 yılında kurulmuştur. Sydney ve Melbourne başkent olmak için savaşacak hale gelince bu şehir kurulmuştur. Canberra nüfusu 350 bin. Canberra buluşma noktası anlamına geliyor.
  4. Sydney, Melbourne, Perth, Adelaide, Brisbane, önemli şehirleri.
  5. Avustralya’nın simgesi Kanguru. Avustralya’da olup başka ülkelerde yaşayamayan hayvan türleri Kanguru ve Koala. Fare büyüklüğünden insandan daha uzun boylu olan 45 kadar Kanguru türü yaşamaktadır.
  6. Avustralya Amerika’dan 9.720 km, İngiltere’den 17.820 km uzaktadır.
  7. Avustralya’da her on kişiden dördü ya göçmendir ya da göçmenlerin çocuklarıdır. Avustralya’da 140 etnik grup yaşamaktadır.
  8. Türkler Almanya’da Almanlarla, Fransa’da Fransızlarla, İngiltere’de İngilizlerle eşit yaşamamaktadırlar ama Avustralya’da tüm ırklara, milletlere göre daha eşit yaşamaktadırlar. Avustralya’da bir Türk Milletvekili, Başbakan, İş adamı, Belediye Başkanı olabilir.
  9. 1400 dolar işsizlik maaşı var.İşsiz 1400 dolar işsizlik maaşı alan lise mezunu bir insan, Tıp Doktoru bir hanımla evleniyor ve mutlu bir şekilde yaşayabiliyor.
  10. Sydney en büyük şehri, 2000 yılı olimpiyat oyunları düzenlenmiştir. 4 milyar insan izlemiştir. Sydney Opera House, Dünyaca ünlü Opera binasıdır. Sydney’de 5 milyon insan yaşamaktadır. Sydney, Tomer, Sydney Harbour Bridge, RoyalBotanicGardens. Dünya’nın en güzel 4 şehrinden biridir, diğerleri Sivastopol, Honkong ve İstanbul’dur.
  11. Avustralya’da koyunların sayısı, insanların sayısının 7 katıdır. Avustralya’nın faunasına keseli memeliler hakimdir. Etin kilosu 2,5 dolar, sigaranın bir paketi 5 dolardır. Sigara kamu alanında, özel alanda, açık yerlerde içilmesi yasak. Sadece sigara içilebilir alanda sigara içebilirsiniz. Orada yaşayan Türklerin %90’ı sigarayı bırakmış, çünkü sigara içilecek yer yok diyorlar.
  12. Avustralya 40 milyon yıl önce güneydeki Gonduana adlı süper kıtadan artakalanlardan koptuğundan bu yana, diğer ana karalardan tecrit edilmiş durumdadır.
  13. Avustralya’nın Aborjinleri yerlileridir. Bugün nüfusun %1 ‘ini oluşturmaktadırlar. 1976’da çıkarılan kanunla Kuzey Toprakların yaklaşık üçte biri Aborjinlere geri verilmiştir.
  14. Dünya Savaşı’nda yaşamını yitirenler anısına Melbourne’da inşa edilen anıt ve Anzac Gününde Çanakkale’ye gelerek Çanakkale Savaşındaki kayıplarını anarlar. 1. Dünya Savaşında 330 bin Avustralyalı savaşmış, 60 bini hayatını kaybetmiş, 165 bini yaralanmıştır.
  15. Dünya Savaşında Avustralya Hava Kuvvetleri İngiltere’de, Deniz Kuvvetleri Akdeniz’de Piyadeler ise Kuzey Afrika ve Pasifik de savaşmışlardır.
  16. Avustralya’nın en doğu noktası Byron Burnu’dur. Dünyanın en güzel okyanus balıkları Avustralya’dadır. Trafik soldan akmaktadır.
  17. Ocak, şubat ayları yaz aylarıdır. Temmuz ağustos ayları kış aylarıdır. Dünya’ya güneş ilk olarak Avustralya’ dan doğuyor. Türkiye’ye göre 10 saat önce güneş doğuyor. Sydney’de cuma namazını kılıp uçakla ABD’de LosAngeles’e giden biri cuma sabahı Amerika’ya ulaşıyor aynı gün ikinci cuma namazını da orda kılıyor.
  18. Spor bu ülkede bir tutkudur. Dünyanın ilk cankurtaran kulübü 1906’da Avustralya’da kurulmuştur. Futbolun resmi kuralları 1866’da konmuştur. 1956’da Melbourne Olimpiyatları yapılmıştır. ABD, Rusya ve Çin’in ardından madalya sıralamasında dördüncü sırayı almıştır.
  19. Mark Twain: Avustralya’nın tarihi sanki tarih gibi değil de muhteşem bir yalan gibidir. Süprizler, maceralar, tuhaflıklar, çelişkiler ve inanılmaz olaylarla doludur ama bunların hepsi gerçektir ve tümü yaşanmıştır.
  20. H. Lawrence: Avustralya, arkasından maviliklere uzanan açık bir kapı gibidir. Bu kapıdan geçerek dünyadan çıkar ve Avustralya’ya girersiniz.